Mosogatógép tisztítás egyszerűen és természetesen!

A mosogatógépet egy nagyobb család akár mindennap használja. A napi használat során a gépben rengeteg szennyeződés és még több vízkő rakódik le. Összegyűjtöttünk néhány segítséget ahhoz, hogy ezeket könnyen el lehessen kerülni és ne keljen többé aggódni a mosogatógép tisztaságán!

Miért fontos a mosogatógép tisztítása?

Előző cikkünkben írtunk arról, hogy a mosógép is időnként külön tisztítást igényel, de a mosogatógéppel sincs ez másként. Gondolhatnánk, hogy ezek a gépek tisztítják magukat, hiszen mosószerre és vízzel működnek. Sajnos ettől még a szennyeződések és a vízkő nem tűnik el magától. Ez rontja viszont az eszköz teljesítményét, másrészt háztartási gépeink kellemetlen szagok forrásává válhatnak.

Ennek elkerülése érdekében vannak különböző praktikák amiket alkalmazhatunk:

  • Tisztítsuk meg a szűrőket! Ugyanis a szűrők megtelítődhetnek az edényekről lemosott ételmaradékkal. A legtöbb eszköz rendelkezik egy belső és külső szűrővel, ezek eltávolítása gépenként eltérhet. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan kell kivenni a szűrőket, nézzük meg a használati utasítást! Érdemes ezt hetente elvégezni, hogy ne kerüljön be a szerkezetbe a sok maradék!
  • Töröljük tisztára a gumitömítéseket! A mosogatógép ajtaja és a tömítések között is lerakódhatnak a szennyeződések, ami egy idő után a gumi elgyengüléséhez, majd szivárgáshoz vezethet. Ezért gyakran érdemes a gumitömítést áttörölni, amihez használjunk egy nedves mikroszálas MicroUNI kendőt! Akár csak a szűrőtisztítást ezt is érdemes hetente elvégezni.
  • Tisztítsuk meg a mosogatókarokat! Az eltömődött mosogatókarok miatt edényeink koszosak maradhatnak, ezért távolítsuk el hathavonta a mosogatókarokat és győződjünk meg róla, hogy azon egyetlen lyuk se legyen eltömődve!
  • Végül pedig végezzünk mélytisztítást! Egy idő után egyes elérhetetlen helyeken megbújhatnak a lemosott ételmaradékok, így a mosogatógép kellemetlen szagok forrásává válhat. Ilyenkor kell egy mélyebb tisztítást végezni, amit kétféle módon tehetünk meg. Ha általában valamilyen „eco” vagy gazdaságos üzemmódban használjuk az eszközt, olyankor nem forró vízzel történik a mosogatás. Ezért indítsunk el egy programot üresen a legmagasabb hőfokon, ami legtöbbször segít a lerakódásokat megszüntetni. Ha ez nem válik be, öntsünk a gép aljába kb. fél liter ecetet, majd indítsunk el egy normál programot. Ezután az ecetmaradványok eltávolításához ismételjük meg a műveletet, csak ezúttal mosószódával! Helyezzünk a mosogatógép aljába kb. 25 deka mosószódát, majd indítsunk egy normál programot.

Ezekkel a lépésekkel megszüntethetők a kellemetlen szagok, az ételmaradék vagy esetleges vízkőlerakódások is és a mosogatógépünket pedig újjá varázsoljuk!

Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український