Olvasói kérdés a poratkákról és a védekezésről

Az alábbi nagyon fontos kérdést kaptuk facebookon egyik követőnktől - Erzsébet: Üdvözletem! Van-e valami lehetőseg a poratkák megszüntetésere? Valami ami kicsit enyhitené a port?

2020. október 2.

Kedves Erzsébet! Köszönjük, hogy írt! Lehet, hogy hosszú lesz, de igyekszem rövidre fogni.

A poratka egy élősködő, mondhatni a szőnyegünk bolhái. Normál esetben nem okoznak problémát, de nagy számban az ürülékük irritáló hatású lehet, tipikusan a fiatal gyermekeknél, ami első sorban alsólégúti krónikus megbetegedésként – asztmaként jelentkezik.

Kezelése

A ‘kezelése’ nem egyszerű, de több módok közelítheti meg a dolgot: 1. fizikai kezelés, 2. kémiai kezelés, és 3. élettér megszűntetése.

1. tipikusan a porszívó esetéről beszélünk. Minél erősebb porszívó rendszeres, heti 2-3 alkalommal történő használata jelentősen javíthat a poratka helyzeten. Fontos, hogy nagy szívóerejű legyen a gép, és modern szűrőberendezés is legyen benne. Ez sajnos a drágább porszívókra szűkíti a lehetőségeket.

2. kémiai úton, vegyszerrel is csökkenthetjük a számukat. Teljesen őszinte leszek, sajnos csípőből nem tudok mondani egy szert sem, mert én inkább a fizikai megoldásban hiszek. De ha beírom a keresőbe, hogy ’poratka elleni szer’, számos találatot dob. Azt ne felejtsük el, hogy a kémiai szerek által elölt atkákat fel is kell porszívózni. Illetve mivel a poratka átváltozással fejlődik ki, több állapotban lehet jelen a szőnyegben. Más-más állapotban másképp hathatnak rájuk a kémiai szerek.

3. élettér megszűntetése. Jómagam is asztmás vagyok gyerekkorom óta. Mi otthon egyszerűen kidobtuk a padlószőnyeget és PVC-re cseréltük. Mivel a porakta gombákkal és lehullott hámdarabkákkal táplálkozik, a szőnyeg pedig remekül megköti azokat, ha a szőnyegtől megszabadulunk a poratkák élettere jelentősen lecsökken, szinte megszűnik.

Megelőzésük

Érdemes megszabadulni a szőnyegtől, papucsban közlekedni a szőnyegen, háziállatokat és kisállatokat nem engedni a szőnyegre. Mivel lassan kirajzolódni látszik egy olyan trend, hogy a padlószőnyeggel csak a gond van, így szerintem mindketten egyetérthetünk abban, hogy lecserélése a legegyszerűbb, legbiztonságosabb, legtartósabb és hosszú távon a legolcsóbb megoldás.

Példák

A) Padlószőnyegem van és a lakásban egy macska is él. Emellett 2 kisgyermeket nevelek. – Érdemes megszabadulni a szőnyegtől amint lehet. Azért az autópályás szőnyeg maradhat, de rendszeresen porszívózzuk, időnként kémiai kezelést is vessünk be.

B) Csak a nappaliban padlószőnyeg, amit nem akarok felszedni, gyermeket nevelek és van háziállatom. – Hetente akár kétszer is porszívózzunk jó minőségű, erős porszívóval – ami feltehetően költséges megoldás – illetve ne felejtsük el a szűrőit is rendszeresen cserélni. Fél évente valamilyen kémiai kezelést is végeznék a szőnyegen.

C) 1-1 elvétett szőnyeg van a lakásomban, nincs macska, de gyermeket nevelek. – A felszedhető szőnyegeket tavasszal amint megjön a jó idő mossuk ki. Hasonlóan ősszel is a várható utolsó meleg napok egyikén (a levél 2020. október 2-án, pénteken íródik, az előrejelzések alapján a hétvégén akár 28 fok is lehet). Igyekezzünk rövid szálú szőnyegeket használni, aminek egyszerű a tisztítása. Ezen kívül a heti rutin porszívózás elegendő lehet tisztántartásukra.

D) Nincs szőnyegem, gyermeket nevelek, háziállatom van. – Ebben az esetben érdemes robotporszívót használni, ami minden nap körbejár. Hetente a sarkokból és azokról a helyekről, amikhez nem fért hozzá a robotporszívó, porszívózzuk fel a port: sarkok, szekrények, ágy alatt.

Egyéb jótanács

Ne feledkezzünk meg a kanapékról, székekről, ágymatracokról sem. Időnként használjunk poratkamentesítő kémiai szert, majd alaposan porszívózzunk fel ha megszáradt. Ha asztmás gyermek is él velünk, akkor porszívózzuk rendszeresen az ülő és fekhelyeket is.

Üdvözlettel:

Hegyi Dávid
epidemiológus
BONUS Kft.

Vissza
Keresés
Termékek Takarítási tippek Hírek
Choose your language
Magyar English Deutsch Hrvatski Română Slovensky čeština русский український